Bingo

De allra flesta av oss har någon gång provat på att spela bingo och många har minnen kopplade till dessa spel. Det är få människor som inte har någon eller några känslor kopplade till spelet bingo. Du kanske spelade det i skolan under roliga timmen eller i slutet av en mattelektion. Själv spelade jag bingo med min mormor, hon hade ett brädspel med brickor, nummersnurra och plastpluppar att markera siffrorna med. Det var riktigt roligt faktiskt och jag tror att de flesta gillar bingo.

Idag spelas detta folkkära spel allra mest online, på Internet. Det finns massor av olika bingosajter att spela på. Det var när bingon flyttade in på Internet som spelet fick sitt största uppsving sedan skrällen med Bingo Lotto i TV4 på 1990-talet. Då var det Leif ”Loket” Olsson i rutan varje lördagskväll och hela familjer bänkade sig framför TV:n överallt i landet. Men den stjärnan dalade något efter några år och bingon blev återigen något som ”bara gamla tanter spelar”. Så i början av 2000-talet hände något, spel om pengar online slog igenom ordentligt. Först var det den stora poker-boomen och inte långt efter kom bingon på en god andra plats. Tyvärr så har det bidragit till att inte så många vill spela på vanliga bingohallar längre. Det finns bara 100 stycken aktiva kvar i landet men dem besöks fortfarande relativt flitigt och på många orter har man rustat upp dem och verkligen satsat på fräscha lokaler.

Bingon har en lång och intressant historia bakom sig, den tog sin början redan på 1500-talet då den första föregångaren till spelet kom till. Det var ett statligt lotteri i Italien som man fortfarande spelar än idag. Det lotteriet kom att stå till grund för spel som både Lotto och Bingo. Själva namnet bingo och reglerna för spelet kom till på 1920-talet i New York, USA. Och på 1960-talet kom spelet hit från Danmark genom en skånsk idrottsklubb, dem behövde extra pengar till klubben och fick idén från sina danska kamrater.

Men vad är egentligen bingons framgångsrecept? Hur kan detta enkla spel ha stått sig i alla dessa år och vad är det som gör att folk fortfarande dras till det? Jag tror att svaret är ganska enkelt: en kombination av några saker. Dels att spelet är väl inarbetat i den svenska folksjälen genom idrottens bingo och dels genom att spelet är just enkelt. Alla kan spela och det krävs inga särskilda förkunskaper. Plus att det är låga insatser och att det är ett spel som helt bygger på tur.