Lotto

Det är nog inte många som lyckats missa reklamen för detta lotteri från Svenska spel. Man ser reklampelare överallt med den klassiska gröna färgen med vit text. Oftast gäller reklamen det som kallas för Drömvinsten. Den kan man vinna om man spelar med det dem kallar för Joker, Drömvinsten är unik eftersom den alltid ligger på minst 75 miljoner kronor. Inte så lite pengar man kan vinna med andra ord. Dock krävs det att man för det första lyckas pricka in sju rätt på Lotto samt två rätt på Joker. Varje vecka är det två dragningar i detta härligt spännande lotteri och om man vill går det att titta på dem i TV4.

Även Lotto som man spelar med Svenska spel härstammar från det statliga lotteriet i Italien som uppfanns på 1500-talet. Det var när det spelet kom till Frankrike som fransmännen utvecklade sin egen version Le lotto som det fick den form vi kallar Lotto i Sverige. Det var 1980 som Svenska spel lanserade sitt Lotto och sedan dess har det bara blivit mer och mer populärt att spela. Ett av de allra enklaste turspelen vi har i Sverige idag. Eftersom att Svenska spel numera har en hemsida kan man spela Lotto även online. Det går till på precis samma sätt som hos ett ombud bara det att det är något billigare. Det gäller alltså att pricka in så många rätt som möjligt av 35 möjliga nummer ska man lyckas välja de sju som dras. Om en ensam vinnare lyckas pricka in alla sju så är han eller hon garanterad en vinst på en miljon kronor.

Så spelar du

Du tar en lottokupong, antingen hos ditt ombud i butik eller på Svenska spels hemsida. Sedan fyller du i de nummer du tror kommer dras och väljer hur många rader du vill spela. Välj sedan om du vill spela med Joker och sedan är det bara att lämna in och betala. När du gjort det får du ett kvitto som du sedan kollar på under dragningen eller jämför med resultatet efter dragningen.

Det första som händer i en Lottodragning är att man drar de sju nummer som blir vinstraden. Sedan drar man fyra tilläggsnummer, det är nämligen så att om du prickat in till exempel 6 rätta nummer och ett av tilläggsnumren så hamnar du i en vinstkategori som heter 6+1 rätt. Att spela Lotto kostar tre kronor per inlämnad rad och dragning. När man spelar kan man välja mellan att vara med i båda dragningarna en vecka. Dragningen på onsdagen heter Lotto1 och dragningen som sker på lördagen heter Lotto2. Du kan spela i en eller båda två om du vill. Det som gör att det är lite billigare att spela online är att där behöver du bara spela en rad om du inte vill spela fler. Hos ombud måste man lämna in minst två rader.

För dig som inte vill välja dina nummer själv finns det lite olika alternativ, gå in på Svenska spels hemsida för mer information.